Sklenice na zavařování: Tipy a triky pro dokonalé zavařování

Sklenice Na Zavařování

Historie zavařování

Zavařování, tedy uchovávání potravin ve sklenicích, má dlouhou a bohatou historii. Sklenice na zavařování, jak je známe dnes, se začaly objevovat až v 19. století. Do té doby se potraviny zavařovaly v různých nádobách, například v hliněných nádobách utěsněných voskem nebo pryskyřicí. Průlom v oblasti zavařování přinesl francouzský cukrář Nicolas Appert, který na počátku 19. století objevil, že potraviny zahřáté v uzavřené nádobě vydrží déle čerstvé. Jeho metoda, spočívající ve vaření potravin ve skleněných lahvích uzavřených korkem a zalitých voskem, se stala základem moderního zavařování. V průběhu 19. století se zavařování rychle rozvíjelo. Objevily se nové typy sklenic na zavařování, například sklenice s víčkem a gumovým těsněním, a také nové metody zavařování, jako je zavařování v páře. Zavařování se stalo populární metodou konzervace potravin v domácnostech po celém světě a pomohlo lidem lépe využívat sezónní plodiny a uchovávat potraviny pro pozdější spotřebu.

Typy sklenic na zavařování

Při výběru sklenic na zavařování se nejedná jen o estetiku, ale především o funkčnost a bezpečnost. Různé potraviny vyžadují odlišné způsoby konzervace, a proto existuje i pestrá škála sklenic s různými vlastnostmi. Mezi nejpoužívanější typy patří klasické sklenice se šroubovacím víčkem, ideální pro zavařování okurek, marmelád a kompotů. Pro větší objemy, jako jsou nakládané houby nebo zelí, se hodí sklenice se závitovým uzávěrem a skleněným víkem s gumovým těsněním. Tyto sklenice se obvykle uzavírají pomocí kovových spon, které zaručují pevné uzavření a dlouhou trvanlivost obsahu. Pro moderní způsoby zavařování, například v mikrovlnné troubě, jsou k dispozici speciální sklenice s ventilem, který reguluje tlak uvnitř sklenice. Bez ohledu na typ sklenice je důležité dbát na jejich kvalitu a nepoužívat poškozené kusy, které by mohly ohrozit bezpečnost potravin.

Značka Objem (ml) Cena (Kč) Typ víčka
Weck 720 45 Skleněné s gumičkou
Kilner 500 60 Plastové s klipem
Bormioli Rocco 1000 35 Závitové

Výhody zavařování do skla

Zavařování do skla je tradiční metoda konzervace potravin, která se těší stále větší oblibě. Sklenice na zavařování, ať už klasické s víčkem a gumičkou nebo modernější šroubovací, nám umožňují uchovat si plody léta na dlouhé měsíce. Proč ale zvolit právě sklenice? Sklo je inertní materiál, což znamená, že nereaguje s potravinami a neovlivňuje jejich chuť ani aroma. Na rozdíl od plastů, sklo neuvolňuje do potravin žádné škodlivé látky, a proto je zavařování do skla zdravější a bezpečnější volbou. Navíc, sklenice jsou opakovaně použitelné, což šetří nejen naši peněženku, ale i životní prostředí. Stačí je po použití důkladně umýt a můžeme je znovu a znovu plnit domácími marmeládami, kompoty nebo zeleninou.

Jak vybrat sklenice

Při výběru sklenic na zavařování a nakládání hraje roli několik faktorů. V první řadě je důležitý objem. Ten volte podle druhu ovoce či zeleniny, které plánujete zavařovat. Pro menší druhy, jako jsou jahody nebo okurky, se hodí sklenice o objemu 0,5 až 0,7 litru. Na větší ovoce, jako jsou broskve nebo rajčata, zvolte raději sklenice o objemu 1 litr a více. Důležitý je také tvar sklenice. Pro kompoty a marmelády jsou ideální sklenice s širším hrdlem, které usnadňují plnění i následné servírování. Naopak na nakládanou zeleninu, jako jsou okurky nebo zelí, se hodí spíše sklenice s užším hrdlem. V neposlední řadě věnujte pozornost i typu víčka. Klasikou jsou víčka se závitem a gumovým těsněním, která jsou cenově dostupná a spolehlivá. Modernější variantou jsou pak víčka s klipem, která se snadno otevírají a zavírají.

Sterilizace a příprava

Před samotným zavařováním je nezbytné věnovat dostatečnou pozornost sterilizaci sklenic a víček. Tím zamezíme množení bakterií a plísní, které by mohly způsobit kažení potravin. Sklenice na zavařování a víčka důkladně umyjte horkou vodou a saponátem. Poté je opláchněte čistou vodou. Pro sterilizaci sklenic existuje několik metod. Sklenice můžete sterilizovat v troubě, a to tak, že je vložíte do studené trouby dnem vzhůru a zahříváte na 100 °C po dobu alespoň 15 minut. Další možností je sterilizace varem, kdy sklenice ponoříte do hrnce s vroucí vodou a necháte je vařit minimálně 10 minut. Víčka je vhodné sterilizovat varem, a to tak, že je vložíte do hrnce s vroucí vodou na 5 minut. Po sterilizaci sklenice i víčka opatrně vyjměte a nechte je zcela uschnout na čisté utěrce. Teprve poté je můžete použít k naplnění zavařeninou.

Sklenice na zavařování, to je alchymie chutí a vůní, jež nám léto uchovává v průhledné náruči až do zimy.

Hana Urbanová

Tipy pro úspěšné zavařování

Základem úspěšného zavařování je používání kvalitních sklenic na zavařování. Sklenice by měly být bez vad a prasklin, s nepoškozeným okrajem, na který se umisťuje víčko. Před samotným zavařováním je důležité sklenice i víčka důkladně umýt a sterilizovat. Sterilizaci provedeme varem ve vodní lázni po dobu alespoň 10 minut, nebo nahřátím v troubě na 100 °C. Důkladná sterilizace je klíčová pro zamezení růstu bakterií a plísní, které by mohly zkazit vaše zavařeniny. Po sterilizaci s horkými sklenicemi manipulujeme opatrně, abychom předešli popálení. Pro delší životnost sklenic na zavařování je vhodné je po vychladnutí skladovat na suchém a chladném místě, chráněné před světlem.

Recepty a inspirace

Sklenice na zavařování a sklenice na zavařování nejsou jen praktickými pomocníky pro uchovávání domácích zásob, ale také skvělým zdrojem inspirace pro kreativní tvoření. Zavařovací sklenice se dají snadno proměnit na originální svícny, vázy, dózy na potraviny nebo dekorace. Stačí jen trocha fantazie a pár šikovných rukou. Naplňte sklenice vrstvou barevných písků, kamínků nebo mušlí a vytvořte tak jedinečné svícny. Pro romantickou atmosféru obmotejte sklenice krajkou, stuhou nebo jutovým provázkem a vložte dovnitř čajovou svíčku. Sklenice na zavařování poslouží i jako originální vázy. Naplňte je vodou a ozdobte čerstvými květinami, sušenými rostlinami nebo barevnými kamínky. Pro milovníky domácího pečení se sklenice na zavařování promění v praktické dózy na uchovávání mouky, cukru, těstovin nebo luštěnin. Stačí je jen ozdobit samolepkami, popsat je křídou nebo je dozdobit technikou decoupage. Sklenice na zavařování se tak stanou nejen praktickým, ale i estetickým doplňkem vaší kuchyně.

Publikováno: 02. 02. 2025

Kategorie: domácnost